Skip to Content

Can a family member get paid for watching my child?

Answered on November 2, 2026

Yes, in many states. If your family qualifies for child care assistance, you can often choose a grandparent, aunt, uncle, or other relative as your paid provider instead of a child care center. This is often called family, friend, and neighbor care. Federal child care rules are built around parental choice, and states must tell families about relative care as one of the options.1

The relative usually does not need a child care license, but they do need to register or enroll with the state program before they can be paid. That process often includes a background check and basic health and safety training, though some states exempt grandparents, aunts, and uncles from parts of it. Check your state agency for the exact steps, because the details vary a lot by state.23

There are limits. A parent, stepparent, or legal guardian generally cannot be paid to watch their own child through the program. The family also still needs to meet the program rules, such as income limits and a need for care while working or in school or training. Once approved, the state usually pays the provider directly, up to the state rate, and you may still owe a small copay.23

So start by applying for child care assistance in your state, then name your relative as your chosen provider during the application or enrollment step. If your relative already watches your child for free, ask your state agency whether they can start getting paid once you are approved.

Data and figures on this page come from the sources and notes below:

Footnotes

  1. 45 CFR 98.30 - Parental choice , govregs.com. ↩

  2. Family, Friend and Neighbor (FFN) Child Care , dcyf.wa.gov. ↩ ↩2

  3. Colorado Child Care Assistance Program For Providers , cdec.colorado.gov. ↩ ↩2